2013/10/22

Tess Gerritsen. Gravitacija

Gravitacija: [romanas] / Tess Gerritsen. - Kaunas: Jotema, [2011]. - 366, [2] p. - ISBN 978-9955-13-303-2.

Taip jau nutiko, kad praėjusią savaitę patyriau tikrą gravitacijos perkrovą. Prieš keletą dienų pasidalinau įspūdžiais apie A. Cuarono režisuotą plačiai išreklamuotą „Gravitaciją“ (Gravity). Bet nutylėjau, kad šitai buvo jau antroji „Gravitacija“ per tris dienas: prieš filmo peržiūrą skubėjau perskaityti Tess Gerristen to paties pavadinimo romaną, mat nė neabejojau, kad pavadinimų sutaptis nėra atsitiktinė ir filmas turįs būti romano ekranizacija. Klydau.


Kad lūkesčiai prasilenkė su realybe — netrukau suprasti, nes knygoje vis didesnį pagreitį įgaunantis veiksmas kas puslapį tolo nuo filmo treileryje vaizduojamų įvykių. Tačiau įdomiausia, kad be prasilenkimų būta ir keleto sutapimų, kurie norom nenorom vėliau turėjo įtakos vertinant ir filmą.

Mano galva, trumpoje knygos anotacijoje (kurią, laimė, perskaičiau tik po to, kai įveikiau romaną) nedovanotinai daug spoilinimo. Gerokai daugiau nei būtina sudominti. Žodžiu, esminiai įvykiai nutinka kosmose, t.y. kosminėje stotyje, kurioje dirbančius astronautus užklumpa liga. Jos sukėlėjo paieškos bei kilmės aiškinimasis ir sudaro knygos siužetą. Iš esmės romanas yra gerokai artimesnis detektyvo nei mokslinės fantastikos žanrui. Vėliau, kai pasidomėjau autore, atradau, kad šis įspūdis neatsitiktinis: Tess Gerristen pirmiausia pristatoma kaip medicininių detektyvų autorė. Medicininių – tai reiškia, kad mėgsta „skrosti“ lavonus ir smulkmeniškai tą procesą aprašyti. Reikalų su lavoniena „Gravitacijoje“ taip pat neišvengta ir, turiu prisipažinti, anie tikrai šiurpą keliantys. Sakyčiau, gal net romano vinis.

Apskritai, skaitant knygą, neapleidžia jausmas, kad tai kone idealus mokslinio veiksmo trilerio scenarijus. Idealus — šiuo atveju tai reiškia ne pagiriamąjį žodį originalumui, bet tinkamai sudėliotus tokiam žanrui būdingus stereotipus: maištinga siela – saikingai romantiški santykiai — savo darbui pasišventę NASA darbuotojai — klastūnai kariškiai — pasirinkimo „mažesnis blogis vietoj didesnio blogio“ dilemos ir t.t. Na, o tarp šių stereotipų lieka ne tiek jau daug vietos tam originalumui skleistis.

Tiesa, dar minėjau dviejų „Gravitacijų“ sutaptis. Tai kosmosas: smulkmeniškas pasirengimas skrydžiui, sudėtingos išėjimo į atvirą kosmosą detalės, kosminės stoties nuoseklus aprašymas... To pasekmė — pernelyg kontrastavo su tuo, kas skaityta, filme pramoginis G. Clooney pasiskraidymas aplink kosminę stotį. Negana to, S. Bullock išsineriant iš kosminio skafandro, azartiškai spėliojau, kiek preciziškai filmo kūrėjai atkurs realybę: mūvės pagrindinė herojė suaugusiųjų sauskelnes ar ne? : ) Kur jau ten....

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina 
Naikintina 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą