2014/08/25

Veronica Roth. Divergentė / Insurgentė / Lojalioji

Divergentė: [romanas] / Veronica Roth. - Vilnius, 2012. - 413, [1] p. - ISBN 978-609-01-0495-8
Insurgentė: [romanas] / Veronica Roth. - Vilnius, 2012. - 428, [2] p. - ISBN 978-609-01-0767-6
Lojalioji: [romanas] / Veronica Roth. - Vilnius, 2014. - 453, [2] p. - ISBN 978-609-01-1469-8

Divergentė. Insurgentė. Lojalioji. — pretenzingi trilogiją sudarančių dalių pavadinimai, užuot intrigavę, pirmiau kelia įtarimų:  mandra antraštė, kaip rodo patirtis, dažnai slepia silpnoką turinį. Arba labai silpną, kaip ir nutiko šiuo atveju.
Istorija baltais siūlais siūta, išdilusiais lopais lopyta: ateities distopiniame pasaulyje, izoliuotame Čikagos mieste, vykdomas „genų išgryninimo“ eksperimentas, kuriam padėti turėtų visuomenės suskirstymas į tam tikrus penkis luomus — Bebaimius, Taikinguosius, Nuolankiuosius, Eruditus, Teisuolius. V. Roth bando knibinėti kažkokios idealios visuomenės santvarkos schemas, bėda tik, kad anoji prieš tai nepasivargino bent pavartyti Platono „Valstybę“...

Taigi, kiekvienas luomas kuruoja tam tikrą visuomeninės veiklos sritį, kol neatsiranda kažkuo nepatenkintų revoliucionierių, maištininkų ir šiaip nelabai kuo užsiimti turinčių personažų. Šiame neramiame pasaulyje panelė divergentė (t.y. pernelyg gudri, kad tilptų į vieno kurio luomo rėmus, nors, reikia pastebėti, tasai gudrumas neretai itin abejotinas) Beatričė patiria įvairių fizinių ir dvasinių išbandymų, užsidirba begalę mėlynių, vieną kitą tatuiruotę, ne itin brandų mylimąjį ir aibę pasaulio gelbėjimo galimybių. Tiek, kad galėtų varžytis su Tomu Cruzu ir Bradu Pittu kartu sudėjus. Po šimtojo puslapio dramatiškumo perteklius ima erzinti, dar po tiek pat — juokinti, galiausiai imi skaityti kas trečią puslapį, nors lygiai taip pat galėtum ir kas trisdešimtą — trilogija kurta repeat režimu.

Recenzentai išsijuosę lygina trilogiją su S. Collins „Bado žaidynėmis“, ieškodami skirtumų ir panašumų, betgi, mano akimis, toks tuščiažodžiavimas yra bergždžias reikalas — abi trilogijos yra lygiaverčiai nesusipratimai. Kas be ko, paleisdama į pasaulį dar vieną menkavertę rašliavą V. Roth neabejotinai kopijuoja S. Collins, o kadangi pasaulį gelbstinčių ir nuo pirmosios meilės alpstančių šešiolikmečių traukinys kaip reikiant įsibėgėjęs, žiū, dienos šviesą spėjo išvysti ir pagal romaną pastatytas filmas (Divergent, 2014). Ogi ne paslaptis, kad skubos darbą šuo ant uodegos neša... Keletą metų intensyviai štampuotus romantiškus vampyrus iš tiesų jau ištiko saulėlydis, išmušė žudančių pienburnių valanda. O kadangi anie ne tik amžiumi, bet ir protu (?) vaizduojami kaip pienburniai, tad belieka konstatuoti, kad būtent tokiai auditorijai trilogija ir skirta. Enjoy.

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina 

4 komentarai:

  1. Anonimiškas2014-09-02 21:27

    kad jau bado žaidynės yra kopija. o čia kopijos kopija.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaiciau ir bado zaidynes ir sita trilogija. Ir galiu pasakyti, kad zaidynes tikrai "valgomai" susiskaite per sventes pas mama ant sofkutes... Sita trilogija baigiau skaityt tik todel, kad tingejau rinktis nauja knyga, o kazka skaityt pries miega norejau... :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2015-03-08 10:19

    Žiūrėjau devirgentės filmą ir pažiūrėjus ji supratau jog ir knygas šios trilogijos paskaitysiu tik gaila galima tik parsiūsti ::>_<::

    AtsakytiPanaikinti