2014/08/05

Guillermo del Toro, Chuck Hogan. Padermė

Padermė: romanas / Guillermo del Toro, Chuck Hogan. - Kaunas: Obuolys [i.e. MEDIA INCOGNITO, 2011]. - 557, [2] p. - ISBN 978-609-403-212-7.

„Padermė“ — pirmoji to paties pavadinimo trilogijos dalis. Istoriją pristatanti knygos anotacija, skelbianti esą „nors sunku įsivaizduoti, kad apie vampyrus dar būtų galima papasakoti ką nors nauja, kino režisierius Guillermo del Toro, suvienijęs jėgas su Chucku Hoganu, įrodo priešingai. Jie dar kartą perkuria kraugerių mitologiją, pasiūlydami puikią istoriją, kurioje susipina legendos, pasaulinė krizė ir neišgalvotos stiprių žmonių istorijos“ — meluoja. Ponai autoriai anaiptol neperkuria jokios kraugerių mitologijos; jų pasiūlytai istorijai iki puikumo kaip Naujosios Zelandijos aborigenui pėsčiomis iki Vatikano; o apie „neišgalvotas stiprių žmonių istorijas“ anotacijos autorius, matyt, susapnavo, antraip tą „neišgalvojimą“  tektų pateisinti nebent bukaprotiškumu, neskiriant fikcijos nuo realybės. Na, taip, kas jau kas, o fantastikos žanro aistruoliai žino, kokia trapi riba tarp šiapus ir anapus (kad ir kas toks tas anapus bebūtų), tačiau čia — tikrai ne tas atvejis. Tikrų tikriausiai.

Pastebėjote?, kone visiems filmams / serialams, kuriuose esama vienokių ar kitokių siaubūnų, būdingas išskirtinio žioplumo užkratas: juo užsikrėtęs veikėjas nors ir tirtėdamas iš siaubo, tačiau nepaisydamas gūdžios tamsos, akivaizdžiausių pavojaus ženklų, visokių šlamesių ir krebždesių, kurie kiekvienam bent kiek sveikesnės nuovokos mirtingajam signalizuoja bėk iš čia kiek kojos neša!!!, taigi anas vis tiek kaip prisuktas lenda į rūsius, kuriuose neveikia šviesa, laboratorijas, kuriose pilna neaiškių gyvių, žūtbūt veržiasi į palėpes, sandėliukus ir kitokius užkampius, ypatingus tik tuo, kad čia liguisto smalsuolio laukia garantuotas galas. Faktas, kad joks sveiko proto žmogus tokiomis aplinkybėmis nedarytų nieko panašaus, neturi jokios įtakos nei scenaristams, nei režisieriams. Tarp jų ir „Padermės“ autoriams — ponams G. del Toro ir Ch. Hoganui. Pirmasis iš jų pristatomas kaip „galybę prestižinių kino apdovanojimų pelnęs, Oskarui nominuotas režisierius, prodiuseris, scenografas, rašytojas ir dizaineris“. Manyčiau, tik per aplaidumą nėra titulo „apdairus verslininkas“, mat „Padermė“ yra ne kas kita, kaip scenarijus serialo, kurį pats režisierius, išreklamavęs istoriją,  vėliau ėmėsi statyti. Knyga būtent taip ir parašyta — kaip serialo scenarijus, su visomis šiam raiškos žanrui būdingomis charakteringomis aplinkybėmis ir stereotipiniais personažais: asmeninę dramą išgyvenantis pagrindinis veikėjas epidemiologas — vaikštantis dorybės ir meilės įsikūnijimas; neįveikiamą blogį simbolizuojantis vampyras — Šeimininkas,  jo pagalbininkas — paikų ambicijų ir pretenzijų į amžinybę turintis piktavalis žmogėnas; vampyrų ekspertas senasis profesorius, sukaupęs arsenalą vampyrų naikinimo priemonių; būrys priekvaišių politikų ir teisėsaugininkų, kurių paskirtis — stabdyti veiksmą, kad šis neįgautų pagreičio ir knyga nepasibaigtų anksčiau, nei 500–tajame puslapyje. Ir taip toliau, ir panašiai.

Paradoksalu tai, kad nors knygoje ironizuojama, esą derėtų keisti požiūrį į vampyrus, įsivaizduojamus kaip B. Stokerio „Drakuloje“, bet paradoksas tas, jog „Padermė“ ne tik nekeičia, bet dar ir stipriau įtvirtina tą patį įvaizdį.

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina



12 komentarų:

  1. O aš dar galvojau skaityti šią.... :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pagal romaną sukurtas serialas jau pradėtas rodyti, galima susirasti internete. Veiksmas jame visiškai atitinka knygą. Ir ką, FB Fantastikos mėgėjų grupėje visi vienu balsu tvirtina, koks serialas puikus, įtraukiantis ir t.t. Ką noriu pasakyti -- nepasikliaukite mano skoniu, jis, regis, priklauso mažumai : ) Paskaitykite ir susidarykite savo nuomonę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas2015-07-09 13:36

      Sveiki, sakykit, ar man, kaip S.King'o gerbėjui, ši trilogija turėtų patikt, ar ne? Mąstau apie galimybę įsigyti šią trilogiją, bet baisu negauti kažko iš "Saulėlydžio" serijos, o tai gautųsi brangiausios pakuros mano gyvenime :)) Būkim biedni, bet teisingi - nieko nėr labiau apgailėtino, nei skystas ir romantiškas vampyrų įvaizdis :)

      Panaikinti
  3. Neee, man tikrai atrodo, kad mes vertintumėm šią knygą panašiai.... Nei man "Drakula" patiko...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas2014-09-02 09:58

    Serialas man patinka. Knyga taipogi itrauke. Autoriai inesha naujo ar bent jau uzmirshto seno. Lyginant su dabartinemis vampyri temos tendencijomis, autoriu knyga-serialas yra vampyri deromantizacija.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš, matyt, dar nespėjau to seno pamiršti, nes naujo nieko neradau : ) Iš principo, sakykim, viskas ok ir su įtampa, pagąsdinimais (tas lėktuvo nusileidimo momentas tikrai geras), bet siužetas ir veikėjų charakteriai tokie šabloniški, poelgiai nuspėjami, kad iš esmės spėdamas, kas bus toliau, garantuotai 90 proc. pataikysi.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas2014-09-02 21:35

    dėl tam tikro siužeto nuspėjamumo ir charakterių šabloniškumo pritariu. o jieškant nešabloniškų charakterių tada tamstai turėtų tikti breaking bad, fargo, utopia, the bridge (tik ne jav versija)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mano metų nusivylimas yra Helix :/

    AtsakytiPanaikinti
  8. kadangi bandžiau žiūrėti outcasts ir defiance, tai palyginus su jais Helix beveik šedevras.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas2014-09-05 20:23

    Knyga labai įtraukianti, paėmiau į rankas ir kelias dienas atsiplėšti negalėjau kol perskaičiau. Labai laukiu antros daies.Manau, tikrai verta perskaityti. Šie vampyrai atrodo realesni nei iš tokio merginų pamėgto ''Saulėlydžio''...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonimiškas2014-12-23 00:43

    Skaiciau sita knyga, ir tai buvo viena is geriausiu mano kadanors skaitytu knygu. Nemegstu skaityt knygu, mama liepe, taciau pradejas skaityti sita, tuos 560psl per 3 dienas perskaiciau, ir su nekantrumu laukiau kitu daliu. Nesenai suzinojau jog yra jau visos 3 dalys ,,The Strain" trilogijos, ir pradejau ieskoti su viltim kad gal pagaliau bus isversta i Lt kalba... Ieskodamas uzklydau i sita puslapi, perskaites ivertinima pagalvojau: Saulelydzio fanas...-.-

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jėga, kad patiko, kad skaitei. Vadinasi, laiku ir vietoj pasitaikė. Man kažkada visų laikų topas buvo Karlo Majaus "Vinetu" trilogija : ) Laikas nestovi vietoje, skonis irgi keičiasi.
      "Saulėlydžio" sagos, beje, neskaičiau : )

      Panaikinti