2014/07/18

Rick Yancey. Penktoji banga

Penktoji banga: [romanas] / Rick Yancey. - Vilnius: Alma littera, 2014. - 460, [4] p. - ISBN 978-609-01-1428-5.

Pastaruoju metu distopinės apokaliptinės istorijos dygsta kaip grybai po lietaus. Ir ekranizuotos, ir skaitinių pavidalu jos „ant bangos“. Viena vertus, smagu matyti vieno iš fantastikos žanrų klestėjimą, kita vertus, kiek liūdna stebėti pasikartojančius banaliausius šio žanro variantus. R. Yancey „Penktoji banga“ nėra išimtis toje banalybių jūroje, tačiau skaityti ją įdomu: tai pavyzdingas šiandien „einamų“ temų ir motyvų kratinys, kitaip tariant, čia galima rasti kone viską, kas madinga paaugliškoje padangėje.

Beje, knygos anotacijoje kaip kokybės rodiklis nurodytas jos panašumas į S. Collins „Bado žaidynių“ trilogiją. Visai be reikalo. Prastesnio skaitalo nei „Bado žaidynės“, net turint minty nereiklias adresato, kuriam jis skirtas, charakteristikas, reikėtų gerai paieškoti. R. Yancey „Penktoji banga“ kur kas geresnis kūrinys. Tiesa, kalbant apie tą gerumą, reiktų turėti minty keletą esminių momentų: specifinį romano adresatą ir nepretenzingą tikslą.

Pradėkime nuo tikslo: jis elementarus — komercinis. Rašytojo prigimtinio talento, kūrinio išliekamosios vertės ir kitų tradicinių vertybinių klausimų šiuo atveju geriau neanalizuoti. Daug įdomiau klausti, ar komerciškai sėkmingos istorijos sukūrimas taip pat nėra talentas? Mano teigiamo atsakymo netemdo jokie abejonių šešėliai. Nuspėti, rasti, surinkti, suderinti ir paleisti pasaulin tai, ko jam šią akimirką norisi (sakyti „reikia“ — būtų juk neteisinga), anaiptol ne juokų darbas. R. Yancey nepretenduoja nei į giliamintiškumą, nei į poetiką, bet žengia koja kojom su romantiškais vampyrais, nepasotinamais zombiais, žmoniją niokojančiais ateiviais ir — kaipgi kitaip? — pasaulį gelbstinčiais vaikigaliais. Taigi, kalbant apie romano turinį, iš esmės ponas rašytojas nieko naujo neišranda, tik sukryžmina jau žinomus romantiško vampyro ir negailestingo ateivio personažus ir iškepa romantišką ateivį. Anas blaškosi tarp gerokai menkiau romantiškai nusiteikusių gentainių ir vienišos žmonių mergaitės, kuri po nusiaubtą ir lavonais užtvindytą pasaulį keliauja turėdama vienintelį tikslą — rasti kažkur pamestą broliuką. Beje, R. Yancey pasimoko iš ankstesnių persūdžiusių žanro kūrėjų ir visai padoriomis dozėmis miksuoja saldžią romantiką, veikėjų savigailą ir kovinius veiksmus. Tik su ateivių kuriama vaikų kariauna kiek persistengia, betgi juk negali žmogus iš karto viską idealiai subalansuoti... Istorija tikrai skaitytina, protarpiais netgi žadinanti smalsumą.

Minėtieji vaikigaliai yra antrasis romano gerumą nusakantis veiksnys, kitaip tariant, knyga taikyta į paauglių (kaip visada — amžiumi ir/arba širdimi) auditoriją. Kaip ir „Saulėlydžio“, „Labirinto“, „Bado žaidynių“, „Dvylikos“ ir pan. sagose, taip ir „Penktojoje bangoje“ pagrindiniai veikėjai yra jaunuoliai, vaikai. Suaugusieji čia atlieka pagalbininkų arba tiesiog tėvų vaidmenį. Negana to, istoriją pirmuoju asmeniu pasakoja mergina. Panelė Keisė pasaulį ištikusių baisybių akivaizdoje nestokoja ne tik tokioms istorijoms privalomo ciniško ir skeptiško požiūrio į aplinką, bet ir sėkmingai išlaiko infantilumo egzaminą: argi svarbu, kas ir kodėl išplėšia Tave iš mirties nagų?, juk daug aktualiau, kad tas kažkas prieš guldydamas į lovą Tave nurengė ir matė NUOGĄ!

Žodžiu, kaip bežiūrėtum, „Penktoji banga“ nėra tas kūrinys, kuriame vertėtų ieškoti logikos užuomazgų. Tačiau anoks čia trūkumas, išbandymą logika juk apskritai reta kuri fantastinė knyga išlaikytų. O į paaugliško romano rėmus kūrinys tikrai sėkmingai telpa.

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina 


3 komentarai:

  1. Em... įdomus vertinimas, tokių ieškojau apie šią knygą... Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2014-09-02 21:43

    ir kodėl tu skaitai tokias knygas?? aa?? paprastai neištveriu daugiau nei 20 puslapiu ir pasiieškau kokios geresnės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Cha cha : )) Čia gal kažkoks principo reikalas suveikia, kad iki galo. Ši, beje, tikrai ne pati prasčiausia iš mano skaitytų : )

    AtsakytiPanaikinti