2014/12/28

Alan Dean Foster. Įkalintas prizmėje

Įkalintas prizmėje: mokslinis fantastinis romanas / Alan Dean Foster. - Kaunas: Eridanas, 1997. - 223 p. - (Pasaulinės fantastikos aukso fondas; 69). - ISBN 9986-486-54-8.

Kad ir nelabai įsimintinus kūrinėlius rašo A. D. Fosteris, anas yra visai pusėtinas rašytojas. Štai romanas „Įkalintas prizmėje“ pateko net į Pasaulinės fantastikos aukso fondą. Negaliu nesutikti, kad tame Fonde esama ir keliskart prastesnių istorijų, vis dėlto didesnioji dalis — geresnės už apkalbamąją.

Romano „Įkalintas prizmėje“ karkasą sudaro standartinis šablonas: nepažintos planetos tyrėjus ištikusi katastrofa; ją besiaiškinantis šaunuolis; kontaktas su svetimeiviais; šaunuolio pastangų nulemtas happy endas. Jei rašytojas pernelyg nenuklysta nuo šio šablono į egzistencinius filosofavimus arba absurdiškus detalizavimus, jis gali būti kone garantuotas, kad kūrinys prasimuš į skaitytinų kategoriją. Antra vertus, lygiai taip pat tikras jis gali būti ir dėl to, kad įsimintina tokią  istoriją pavadins nebent ne itin kaitriuose rašytojo šlovės spinduliuose pasišildyti ištroškęs pataikaujantis gerbėjas.

Teisybės dėlei dera pasakyti, kad A. D. Fosterio vaizduotės sukurtas svetimas pasaulis gana įdomus. Taip pat patrauklios ir neorganinės gyvybės formos. Bėda prasideda, kai autorius, turėjęs pretenzijų kurti absoliučios svetimybės vaizdinį, galiausiai ne tik kad iki galo nerealizuoja šių užmačių, bet dar ir beviltiškai susimauna. Jo svetimeiviai tiek pat svetimi, kiek anapus tvoros gyvenantys kaimynai. Geriausiu atveju — anapus gatvės. Jau nekart svarsčiau, kad viena iš silpniausių sci–fi kūrėjų vietų — svetimeiviai. Žmogaus protas suvokti tai, kas svetima, gali tik asmeninio žmogiškojo patyrimo rėmuose. Todėl absoliuti dauguma bandymų detalizuoti svetimeivių išvaizdą / elgesį / mąstymą yra beviltiškai neįtikinantys ar net absurdiški (tokios puikios išimtys kaip Vernon Vinge tuntai tik patvirtina taisyklę). A. D. Fosterio svetimeiviai, dėkuidie, lenkia A. C. Clarke „Ramos“ perliukus, betgi ne per toliausiai. Žinoma, skaitytojui smalsu — koks tas svetimas? —, betgi lygiai taip pat žinoma ir taip, kad curiosity killed the cat. Šiuo atveju — visai neblogą sci–fi idėją.

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą