2013/01/06

(at)radimai


Paskutinėje mano perskaitytoje knygoje Betelgeizė virto supernova, o šio virsmo pasekmės grasino pražudyti Žemės gyvybę : )



Nuotraukoje:
Orionas (Orion, Ori) – 26-as pagal dydį ryškus žvaigždynas, pavadintas graikų mitologinio medžiotojo Oriono vardu. Išsidėstęs abipus dangaus pusiaujo. Mūsų platumoje matomas žiemą. Apie 150 matomų žvaigždžių, įsimenamas dėl trijų eilute išsidėsčiusių žvaigždžių („Oriono juosta“). Lietuviškas pavadinimas – Septyni Šienpjoviai, rečiau – Kūlėjai, o Oriono juostą lietuviai vadino Trimis Sesutėmis.

Ryškiai mėlyna žvaigždė kairiajame apatiniame paveikslėlio kampe yra žvaigždė Betelgeizė -- raudonoji supermilžinė, viena didžiausių žinomų žvaigždžių....

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA.

3 komentarai:

  1. Anonimiškas2013-11-22 22:25

    Tamsta, gal pasakysite, kas tai per knyga apie Betelgeizės virsmą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Et, pričiupote -- tikrai nebeatseku : ) Žiemą labai intensyviai skaičiau, gaila, nesudariau skaitinių sąrašo...
      Bet tai labai dažnai besikartojantis motyvas. Iš vertesnių dėmesio būtų "Skaičiuojantis dievas" (http://betelgeuses.blogspot.com/2013/06/robert-j-sawyer-skaiciuojantis-dievas.html). Tačiau tai nėra lengva knyga.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2017-12-05 01:17

    Puikus blogas. Ir labai taikli Betelgeizės nuotrauka - daugelis neįsižiūrėję gali pulti sakyti, kad autorius susimaišė - nuotraukoje dešinė apatinė Oriono žvaigždė - Rygelis, kuris net plika akimi žiūrinti turi melsvą atspalvį. Tačia nuotraukoje tikrai Betelgeizė, tik nuotrauka daryta infraredu, todėl vizualiai oranžinė Betelgeizė ir pavaizduota mėlyna.

    AtsakytiPanaikinti