2013/03/12

Timothy Zahn. Slaptieji pasauliai


Slaptieji pasauliai : (mokslinis) fantastinis romanas / Timothy Zahn. - Kaunas : Eridanas [i.e. Naujasis Eridanas], 2000. - 267, [2] p. - (Pasaulinės fantastikos aukso fondas; t. 175). - ISBN 9986-950-64-3.  

Knyga apie demonų medžiotojus, — taip, matyt, vienu sakiniu ją derėtų apibūdinti. Kodėl sci-fi — nesiimu spręsti, o juo labiau, kodėl  su antrašte „Pasaulinės fantastikos Aukso fondas“.  Su gausiomis priemaišomis tas auksas, pernelyg gausiomis.

Skraidantys kilimai, lakstantys demonai, elfai ir anuos (ne)valdantys užkeikimai – mano fantazija pernelyg ribota, kad suvirškintų fantasy elementus. Jau nekalbant apie romantinių maištingos panelytės ir jos išmintingo (??) globėjo santykių liniją. Šitai buvo užvis blogiausia. Jeigu vaiduoklius ir nykštukus galima „nurašyti“ žanro subtilybėms, tai lėkšta meiliaistorė ir telieka tik lėkšta meiliaistore. Pavyzdžių? Prašom:

Jie pasakytų, kad Danaja vėl elgiasi kaip išlepusi, neprotinga, nosį riečianti  mergiotė. Danaja sukando dantis. Na, ką gi, ji jiems abiems parodys, jog „mergiotė“ sugeba veikti savarankiškai.

Ir ką gi, ji nepailsdama tai įrodinėja. Idiotiškais poelgiais keldama problemas, iš kurių ir vystomas veiksmas.

Reikėtų ryžtis  perskaityti dar kokią T. Zahno istoriją. Gal šis slaptų pasaulių nesusipratimas vienkartinis, kas jį žino...

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina

4 komentarai:

  1. Gera knyga. Originale knyga vadinasi "Triplet", kuria rusai isverte kaip "Тайные миры", o Eridanas, versdamas is rusu kalbos, isverte tiesiai "Slaptieji pasauliai". Visas knygos zavumas dingo tame "lost in translation" procese. Apmaudu, kad Eridano deka fantastika Lietuvoje patapo antraruse makaltura, pradedant nuo virseliu ir uzbaigiant turiniu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rimtai? Man ji prastesnė negu prasta. Bet čia darkart pasitvirtina skirtingų skonių taisyklė. Ir dėkui Dievui.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gal nepatiko, nes prastas vertimas? Apskritai, Zahn knygos skirtos labiau nuotykiu megejams ir jo sukurti pasauliai yra idomus bei originalus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ne, čia ne vertimo problema, nors anas ir neblizga. Tiesiog kad ir po SF antrašte, čia vis tiek dominuoja maginė fantastika (mano santykiai su ja ir taip sudėtingi), ir dar tokio tipo, kurią tik vaikams skaityti : ) Bet žinoma, neturėčiau "nurašyti" Zahno dėl vienos neįtikusios knygos, juolab, kad tikrai turiu ne vieną pvz, kai perskaičius antrą knygą nuomonė apie autorių pasikeičia iš esmės.

    AtsakytiPanaikinti